(( پيشگيري از بيماري كرونا با تغذيه سالم))
خانه نشيني اجباري اين روزهاي كرونايي، خود يكي از عواملي است كه مصرف تنقلات و فست فود ها را افزايش داده است . سيستم ايمني مهمترين عامل و ابزار براي در امان ماندن از ابتلا به كرونا است، اما مصرف زيادقند ونمك وچربي سيستم ايمني شما را روز به روز ضعيف تر مي كند و احتمال ابتلاي شما به كرونا را افزايش مي دهد. مواد غذايي كه پرنمك ، شيرين و پر چرب هستند ،زمينه ساز اضافه وزن و چاقي و به تبع آن افزايش احتمال ابتلا به كرونا ، ديابت ، پر فشاري خون، چربي خون بالا ، كبد چرب و... مي شوند و خود اين بيماري ها خطر ابتلا و مرگ ناشي از كوويد 19 را افزايش مي دهد.. بنابراين در اين دوران بايد بيشتر مراقب سلامتي خود باشيم به مواد غذايي و تنقلاتي كه خريداري و مصرف مي كنيم توجه بيشتري داشته باشيم . در واقع به جاي مصرف تنقلات و مواد غذايي با نمك و چربي و قند بالا از مواد غذايي با نمك و قند و چربي كمتر استفاده كنيم تا اين دوران همه گيري را با سلامتي پشت سر بگذاريم.
الگوي غذايي نامناسب به صورت مصرف زياد قند، نمك و چربي مهمترين دليل ابتلا به بيماريهاي غير واگير است. .نشانگر رنگي تغذيه اي بر روي بسته بندي تمامي محصولات غذايي و آشاميدني درج شده است و شهروندان ميتوانند با مطالعه اين برچسب و مشاهده رنگهاي مختلف بر روي آن ،مواد غذايي مناسب خود را انتخاب وخريداري كنند. نشانگرهاي رنگي تغذيه اي شامل اطلاعات مربوط به ميزان انرژي، قند، چربي كل، نمك و اسيدهاي چرب ترانس در هر سهم از ماده غذايي است. در مورد مواد غذايي كه سهم مشخصي براي آنها تعريف نشده، مقادير مواد مغذي در ۱۰۰ گرم يا ۱۰۰ ميلي ليتر از آن مواد غذايي بيان مي شود. مقدار انرژي بر حسب كيلوكالري و مقادير ساير مواد مغذي بر حسب گرم ذكر مي شود.
نشانگر ميزان انرژي، بدون رنگ است؛ ولي نشانگر ساير مواد مغذي با رنگهاي سبز، نارنجي و قرمز مشخص مي شود.
رنگ هر نشانگر چه چيزي را بيان مي كند؟
قرمز: اين رنگ نشان دهنده بالا بودن ماده مورد نظر در محصول غذايي مي باشد كه احتياط در مصرف آن براي افراد با چربي وقند خون بالا لازم است.
نارنجي: اين رنگ نشان دهنده ميزان متوسط ماده مورد نظر در محصول غذايي مي باشد و مشكلات تغذيه اي خاصي را ايجاد نمي كند ولي به مصرف كننده هشدار مي دهد از مصرف مكرر اين محصول غذايي پرهيز كند.
سبز: رنگ سبز نشان دهنده بهترين محدوده تغذيه اي براي تمام مصارف بوده و از نظر تغذيه اي براي كسي مشكل ساز نمي باشد ،تمامي موارد ذكر شده را به ميزان مناسبي داشته و به عنوان محصول سالم توصيه مي شود.
مصرف مكرر ميان وعده هاي پركالري باعث ايجاد موجي از چاقي شده و زمينه ساز و يا تشديد كننده بيماري هاي غير واگير مي شود و در نهايت ريسك ابتلاء فرد به كرونا را افزايش مي دهند. در واقع بر هم خوردن كنترل فشارخون ، چربي و قند خون در بيماران مبتلا به فشار خون بالا ، چربي خون بالا، ديابت و يا افرادي كه زمينه اين بيماري ها را دارند نيز از تبعات بي تحركي و تغذيه نامناسب مي باشد.
به همين دليل لازم است در شرايط فعلي بحران كرونا ، به منظور تقويت سيستم ايمني و پيشگيري از ابتلا به كوويد 19 توجه ويژه اي به نحوه تغذيه مبذول شود. از سوي ديگر روزهاي ماندن در خانه براي پيشگيري ازا بتلا و يا انتقال ويروس كرونا مي تواند فرصت بسيار خوبي براي اصلاح عادات تغذيه اي نادرست و يادگيري الگوي غذايي سالم باشد. به اين ترتيب مي توان تهديد را تبديل به فرصت كرد.
نسترن بهادري
مسئول بهبود تغذيه مركز بهداشت شهرستان خرم آباد
|